Pretraga
Close this search box.
Pretraga
Close this search box.

Venčanja – kako to rade u svetu

Svadbeni običaji u svetu – kako to rade drugi..

Ne mora svako venčanje da prati stare običaje. Ako želite da vaš najvažniji dan bude drugačiji, pogledajte ove svadbene običaje iz zemalja širom sveta. Prihvatite neke od njih za svoje venčanje i napravite nezaboravno venčanje o kojem će svi pričati.

Vencanja u svetu - kako to rade drugi1. Marokanske mlade započinju svoj dan ceremonijalnim pročišćenjem u vidu kupanja u mleku pre nego što im ruke i stopala detaljno iscrtaju kanom.

2. U Estoniji je običaj da ce se žena koja uhvati mladin buket sledeća udati izmenjen u korist muškaraca. Mladoženji se vezuju oči i okreću ga u krug. Neoženjen muškarac na čiju glavu mladoženja spusti šešir će sledeći biti uhvaćen.

3. Japanske mlade menjaju odeću nekoliko puta u toku dana. (Izvanredan izgovor da se opustoše prodavnice.)

Vencanja u svetu - kako to rade drugi Italija4. Italijani seku kravatu mladoženje i onda prodaju delove kako bi finansirali njihov medeni mesec.

5. Anglosaksonski mladoženja će dodirnuti petu mladine cipele što simboliše njegovu nadmoćnost nad njom.

6. Mlade u Letoniji su ‘’kidnapovane’’ i mladoženja mora da plati otkup (pesmu ili turu pića) da bi je dobio nazad.

7. Na finskom venčanju majka mladoženje drži tanjir na glavi kad mladenci započnu svoj prvi ples. Broj parčića na koje se tanjir polomi kada padne predstavlja broj dece koje će par imati.

8. Na ruskom pravoslavnom venčanju, mlada i mladoženja se utrkuju do tepiha na kojem se polažu njihove zakletve. Ko pobedi biće glavni u kući.

9. Pre švedskog venčanja, mladina majka daje ćerki zlatni novčić koji stavlja u desnu cipelu dok joj otac daje srebrni novčić za levu cipelu. Ovo simbolizuje bogatu budućnost.

Vencanja u svetu - kako to rade drugi Meksiko10. Još jedan jevrejski običaj je da venčani prsten treba da bude potpuno jednostavan, bez dragog kamenja ili oznaka. Ovo simbolizuje večnu ljubav – nema ničega što označava početak i kraj.

11. Nemački parovi kače stvari na ‘mladino drvo’. Čajnik, na primer, predstavlja gostoljubivost.

12. U Meksiku gosti formiraju srce oko para koji izvodi svoj prvi ples.

13. ‘Confetti’ imaju isti koren kao i italijanska reč za ‘poslastičarstvo’. U pagansko vreme venčani parovi su zasipani zrnima i lešnicima u šecernom prelivu.

14. U Britaniji se smatra srećom ako odžačar dođe na venčanje i poljubi mladu. Običaj datira od vladavine kralja Džordža III. Kraljevi konji su se izmakli kontroli i odžacar se umešao da ga spase. Kralj je proklamovao Kraljevskim dekretom da svi odžačari donose sreću i da se sa njima treba ophoditi sa poštovanjem. Odžačari se takode povezuju sa ranim paganskim običajima gde je crna boja označavala plodnost.

15. Deo tradicionalnog sudanskog venčanja uključuje spaljivanje sedam dršaka metli od strane glavne deveruše što simboliše odbacivanje loših navika pred početak bračnog života.

16. I konačno, na venecuelanskom venčanju je običaj da se mladenci iskradu sa svadbe a da se ne pozdrave ni sa kim. Smatra se da će im to doneti sreću.

Ukoliko želite možete pogledati našu ponudu čestitki za venčanje kao i naše pozivnice za venčanje na našem sajtu.

 

Author:


[social_button button=“facebook“ fsend=“on“ flayout=“standard “ fwidth=“350″ faction=“like“ fcolorsheme=“light“][social_button button=“google“ gsize=“medium“ gannatation=“bubble“ ghtml5=“on“][social_button button=“twitter“ ttext =“Pozivnice za venčanje Mashnica“ tcount =“horizontal“][social_button button=“pinterest“ pcount=“horizontal“ ptext=“Pozivnice za venčanje Mashnica“]